GGD West-Brabant: tijdelijk tekort aan de vaccins Boostrix® en Boostrix Polio®

Tijdelijk tekort aan de vaccins Boostrix® en Boostrix Polio®
 
Er is een tijdelijk tekort aan de vaccins Boostrix® en Boostrix Polio®. Deze vaccins worden gebruikt voor het vaccineren van volwassenen die in hun werk in aanraking komen met onvolledig gevaccineerde (jonge) kinderen en zwangere vrouwen.

Vaccins die gebruikt worden voor de vaccinatie van kinderen, zoals Infanrix hexa® en Vaxelis®, bevatten veel hogere doses van de verschillende vaccincomponenten dan de boostervaccins voor volwassenen. Ze zijn niet geregistreerd voor gebruik tijdens de zwangerschap en er is ook geen ervaring met het gebruik bij zwangeren. Daarom adviseren we deze vaccins niet te gebruiken voor de vaccinatie van zwangeren.

In afwachting van de opname van maternale kinkhoestvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma (naar verwachting eind 2019) worden zwangere vrouwen voor kinkhoestvaccinatie (op eigen kosten) verwezen naar de huisarts of GGD. Door de leveringsproblemen van de komende weken kan het voorkomen dat apotheken niet (tijdig) kunnen beschikken over Boostrix®  en Boostrix Polio®. De vaccinatie wordt bij voorkeur gegeven tussen 28 en 32 weken zwangerschap, maar kan nog worden gegeven tot week 38. Van belang is dat de vaccinatie ten minste twee weken voor de bevalling is gegeven.

De DKT(P)-vaccinatie is vooralsnog wel te krijgen bij het vaccinatiecentrum van de GGD West-Brabant. Verwijs cliënten hiervoor naar: https://www.ggdwestbrabant.nl/infectieziekten/vaccins-op-maat/contact